Open Water Diver Sıkça Sorulan Sorular
Tüplü dalış yapmayı nasıl öğrenirim?
Bir Scuba dalıcısı olmak şahane bir maceradır! Scuba brövesi (sertifikası) sahibi olmanın üç aşaması vardır:
-
Bilgi Geliştirme (Teori)
Scuba kursunuzun ilk aşamasında tüplü dalış yapmanın temel prensiplerini öğreneceksiniz:
-
Dalış planlaması yaparken neleri göz önüne almalıyız.
-
Sizin için en uygun dalış ekipmanını nasıl seçmelisiniz.
-
Sualtında kullanılan işaretler ve diğer dalış prosedürleri.
Bu önemli bilgilere PADI Open Water Diver eğitim kitabını okuyarak ya da bu kitabın elektronik versiyonunu kullanarak kavuşacaksınız. Her bölümün sonunda, kitaptaki bilgileri iyice özümsemiş olmanız için bazı soruları cevaplayacaksınız. Eğer bu süreçte tam olarak anlamadığınız ya da emin olmadığınız bir konu olursa, eğitmeniniz size yardımcı olacaktır. Kursun en sonunda ise yazılı bir sınavı başarıyla tamamlamanız gerekecektir.
Aynı zamanda sığ su ortamında yapmayı öğreneceğiniz scuba becerilerin nasıl doğru şekilde yapılması gerektiğini gösteren videolar izleyeceksiniz. Video 'da göreceklerinize ilave olarak, eğitmeniniz size her bir becerinin nasıl yapılacağını hem anlatacak, hem de bizzat su altında gösterecektir.
-
Sığ su Dalışları
Dalış yapmadan dalışı öğrenemezsiniz! Temel scuba becerilerini öğrenmek için tekneyle gittiğimiz sığ su ortamında pratik yapacaksınız. Burada öğreneceğiniz temel beceriler sayesinde ekipmanınızı doğru şekilde kullanabilecek ve bir sualtı kaşifi olacaksınız.
Temel becerilerden bazıları şunlardır:
-
Scuba ekipmanınızı kurmayı ve kuşanmayı öğrenmek
-
Dalış sırasında maskenize su girerse, maskenizi nasıl temizleyebileceğiniz
-
Scuba ekipmanı ile suya giriş ve çıkış
-
Yüzerlik kontrolü
-
Su altında temel navigasyon - yönünüzü nasıl bulacaksınız?
-
Güvenlik prosedürleri
Bu becerileri eğitmeniniz eşliğinde tamamen öğrenip, standartları sağlayana kadar pratik edeceksiniz. Kendinizi hazır hissettiğinizde ise artık sualtı maceranıza bir açık su ortamında (open water) devam edeceksiniz.
-
Açık Su Dalışları (Open Water Dives)
SIğ su dalışlarınızı tamamladığınızda eğitmeninizle birlikte 4 adet açık su dalışı gerçekleştireceksiniz. Bu dalışlarda sualtı dünyasını keşfe çıkacaksınız. Bir yandan su altının keyfini çıkarırken, sığ su seanslarında öğrenmiş olduğunuz becerileri de kullanma fırsatınız olacak.
Kurs ne kadar sürecek?
PADI Open Water Diver kursu tamamen performans odaklı ve esnek bir yapıdadır. Yani kurs ancak siz öğrenilmesi gereken tüm bilgi ve becerilere tamamen hakim olunca tamamlanacaktır. Bu yüzden kursun süresi sizin öğrenme hızınıza bağlıdır. Genelde kurs 4 günde (bazen bu süre 3 güne kadar kısalabilir) tamamlanmaktadır. Kaş'ta geçireceğiniz kurs süresini efektif olarak kullanabilmek için kursa gelmeden önce teorik kısımları tamamlamanızı tavsiye ederiz. Bununla ilgili Nautilus ekibinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Eğitmeninizin odağı sizin bilgili ve güvenli bir dalgıç olarak yetişmenize yardımcı olmaktır. Kursun ne kadar zamanda tamamlanacağı onun için bir parametre değildir. Kursun başarıyla tamamlanıp, PADI Open Water Diver sertifikasyonuna hak kazanmanızın ön şartı öğrenmeniz gereken tüm bilgi ve becerileri iyice öğrenmiş ve rahatlıkla uygulayabilir olmanızdır.
Scuba eğitiminin maliyeti ne kadardır?
Benzer doğa spor ve faaliyetleriyle kıyaslandığında Scuba eğitimi pahalı değildir. Scuba eğitimini, kendisi de çok sıkı bir eğitim sürecinden geçmiş ve sürekli olarak PADI tarafından denetlenen profesyonel bir eğitmenden alacağınızı hesaba katınca fayda-maliyet dengesinin çok yüksek olduğunu farkedeceksiniz. Ayrıca, eğitiminizi başarıyla tamamladığınızda dünyanın her yerinde geçerliliği olan resmi bir sertifikanız olacağını da unutmayın (diğer doğa spor ve faaliyetlerinin çok azında böyle bir imkanınız olacaktır.)
Tüplü dalış, birinci günden itibaren, sevdiklerinizle de paylaşabileceğiniz yepyeni deneyimler sunarak hayatınızı değiştirmeye başlayacaktır. %70'den fazlasının sularla kaplı olduğu bir dünyada, suyun olduğu neredeyse her yerde bu faaliyeti yapabileceksiniz. Kurs fiyatları hakkında lütfen güncel fiyat listemize bakın ya da Nautilus ekibine sorun.
Eğitim materyalleri fiyata dahil mi?
Evet. Nautilus'da, kursta gerekli olan tüm eğitim materyalleri kurs fiyatına dahildir . Sonradan ortaya çıkacak gizli bir ilave maliyet yoktur.
Hangi şahsi malzemelerim olması lazım?
Hiçbir şey . Nautilus eğitim sırasında gerekli olacak tüm malzeme ve ekipmanı kurs kapsamında size tedarik edecektir. Ancak kursu bitirip sertifikalı bir dalıcı olduğunuzda artık yavaş yavaş kendi ekipmanınıza sahip olmaya başlamanızı tavsiye ederiz. Her ne kadar dalışa gittiğiniz her yerde ekipman kiralama opsiyonu size sunuluyor olsa da birçok dalıcı kendi ekipmanıyla dalış yapmayı tercih etmektedir.
Tekneyle çıkış ücreti ya da sertifikasyon ücreti gibi ilave maliyetler olacak mı?
Hayır. Bu ve benzeri tüm maliyetler kurs ücretine dahildir.
Eğitim sınıfı kaç kişi olacak?
Bu, duruma göre değişebiliyor. Biz genelde her kursu 1 veya 2 öğrenciyle yapmaya çalışıyoruz ancak bu oran yoğun dönemlerde maksimum 4 öğrenciye kadar çıkabiliyor.
Açık su dalışlarını nerede yapacağız?
Tüm sığ su ve açık su dalışları teknemizle gittiğimiz lokasyonlarda yapılmaktadır.
Tüplü Dalış için hangi ekipmanlara ihtiyacım var?
Scuba ekipmanınızı seçmek ve kullanmak tüplü dalış keyfinin önemli bir kısmıdır. Nautilus ekibi size doğru malzeme ve ekipman seçiminde yardımcı olacaktır. Scuba 'da kullanılan her bir parça ekipmanın ayrı bir fonksiyonu vardır ve bunların birbiriyle uyum içinde olması gerekir.
Dalışa başladığınız günlerde sahip olmanızı tavsiye edeceğimiz ilk ekipman seti şunlardır:
-
Maske
-
Snorkel
-
Palet
Bunlar genelde şahsa özel olduğu için, kendi ekipmanınıza sahip olma zamanı geldiğinde Nautilus ekibi sizin için en uygun özelliklere sahip olan ve size uyan ekipman seçiminde yardımcı olacaktır.
PADI Open Water Diver kursu sırasında regülator, denge yeleği (buoyancy control device - BCD), dalış bilgisayarı ya da dalış tablosu, scuba tüpü, dalış elbisesi (wetsuit) ve ağırlık sistemi kullanmayı öğreneceksiniz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu malzemelerin tümü size Nautilus tarafından Kurs Paketiniz kapsamında temin edilecek. Ancak kursa başlarken ya da hemen kurs biter bitmez kendi şahsi ekipmanınıza yatırım yapmanızı tavsiye ediyoruz. Kendi ekipmanınıza sahip olmanın sağlayacağı bazı faydalar:
-
Eğitimi ve eğitim sonrası dalışları kendi seçtiğiniz ve bedeninize tam olarak uyan bir ekipman setiyle yapmanız size konfor ve rahatlık sağlayacaktır.
-
Kendi ekipmanına sahip olan dalıcılar için bir dalış aktivitesine katılmak çok kolay olmaktadır.
-
Benzer her sporda olduğu gibi kendiniz için doğru ekipmanı seçmek ve kullanmak tüplü dalış eğlencesinin önemli bir kısmıdır.
En uygun Scuba ekipmanını nasıl bulurum?
Tüplü dalışta ''En İyi ekipman'' diye bir kavram yoktur ama ''Sizin için En iyi Ekipman'' diye bir kavram vardır. Nautilus ekibi sizin tercih, istek ve bütçenize en uygun ekipmanı seçmeniz konusunda bilgili ve eğitimlidir, onlardan yardım isteyebilirsiniz.
Tüplü dalışı öğrenmenin ön şartları nelerdir?
Doğayla iç içe olmayı seviyorsanız ve yeni keşiflerden keyif alıyorsanız muhtemelen iyi bir PADI dalıcısı olacaksınız. Ama şu gereklilikleri de gözönünde bulundurun:
PADI sisteminde tüplü dalışa başlama yaşı minimum 10'dur. Ancak Türkiye'de bu yaş sınırı yerel kurallar gereği 14'dür. 15 yaşından küçük dalıcı adayları PADI Junior Open Water Diver sertifikasına hak kazanırlar ve 15 yaşına geldiklerinde bunu PADI Open Water Diver sertifikasına yükseltebilirler.
Kursa katılacak olan tüm öğrenciler kısa bir tıbbi beyan formu doldururlar. Bu formda dalışa engel bir tıbbi durum olup olmadığı sorgulanır. Eğer mani bir durum yoksa formu imzalamanız yeterli olacaktır. Ancak eğer sorulardan bir ya da birkaçına Evet yanıtı verdiyseniz, kursa başlamadan önce doktorunuzdan dalış yapmanızda sağlık açısından bir engel olmadığına dair bir belge getirmenizi istiyoruz.
PADI Open Water Diver kursunuzu tamamlayabilmeniz için, eğitmeniniz aşağıdaki temel becerileri güvenli ve rahat bir şekilde yerine getirdiğinizden emin olmak isteyecektir:
-
200 metre boyunca hiç durmadan yüzme (ya da maske, palet, snorkelle 300 metre yüzme). Bunu tamamlamanız gereken bir zaman limiti yoktur ve istediğiniz yüzme tekniğini kullanmakta serbestsiniz.
-
10 dakika boyunca su yüzeyinde, yine istediğiniz vücut pozisyonunu kullanarak, su yüzeyinde batmadan kalabildiğinizi göstermenizi isteyecektir.
Kursun performans gerekliliklerini yerine getiren ve kurs ücretini ödemiş olan herkes sertifikasyona hak kazanmış olur. Fiziksel engeli olan kişilerin bu performans gerekliliklerini yerine getirmesini sağlayacak olan birçok adaptif teknik mevcuttur: Omurilik felci, uzuv eksiği, görme kaybı vb olan birçok engelli kişi bu teknikler sayesinde gereklilikleri yerine getirebilmekte ve sertifika sahibi olmaktadır. Eğer bu konuda bir sorunuz olursa eğitmeninize danışmaktan çekinmeyin.
Her öğrencinin, kurs sırasında kullanmak ya da kurs bittikten sonra referans olarak kullanabileceği kendine ait bir eğitim setine sahip olması gerekmektedir. Sizin tercihinize göre değişik alternatiflerden birini tercih edebilirsiniz:
- PADI Open Water Diver eLearning ya da
- PADI Open Water Diver Manual (kitap versiyonunu okumak) ve Open Water Diver Video 'sunu izlemek Nautilus Dalış Merkezi, kursa kaydınızı yaparken bu seçeneklerden birini size önerecektir. Aynı zamanda kendinize ait bir dalış kayıt defteri (dive logbook) ve bir dalış planlayıcısına (dalış bilgisayarı, RDP tablosu veya eRDPML cihazı) da sahip olmanız gerekecektir. Eğitmeniniz kurs sırasında PADI Skill Practice and Dive Planning tablosunu kullanmayı da size gösterecektir.
Tüplü dalış yapmak için çok iyi yüzme bilmem gerekli mi?
Temel yüzme becerisine sahip olmanız gerekmektedir. Eğitmeniniz su yüzeyinde rahatlıkla kalabildiğinizi ve temel yüzme becerisine sahip olduğunuzu belirlemek için şunları yapmanızı isteyecektir:
-
Hiç duraklamadan 200 metre (ya da maske, palet, şnorkel kullanarak 300 metre) yüzmenizi isteyecektir. Bunun için bir zaman limiti bulunmamaktadır ve istediğiniz yüzme tekniğini kullanabilirsiniz.
-
Yine aynı şekilde yardım almadan 10 dakika boyunca su yüzeyinde kalabildiğinizi göstermenizi isteyecektir.
Eğitimi almak için en iyi yer neresidir?
Dünya üzerindeki tüm PADI merkezleri aynı eğitim standartlarını uyguladığı için aslında hangi PADI merkezine giderseniz gidin benzer bir eğitim sürecinden geçeceksiniz. Fakat sizin için doğru PADI merkezini seçebilmek için, o dalış merkezinde eğitim almış olan kişilerin tecrübe ve yorumlarını araştırın. 1997'den beri Kaş'ta dalış eğitimi veren Nautilus'la ilgili öğrencilerimizin ve dalıcılarımızın yaptığı yorumları görmek için tıklayınız.
Bir diğer faktör de dalış ortamıdır. Nautilus'un faaliyet gösterdiği Kaş, su altı görüşünün çok iyi olduğu, su sıcaklığının yılın büyük bölümünde çok ılıman olduğu ve 20'yi aşkın dalış noktasına hızlıca erişimin olduğu bir lokasyondur.
Nerelerde dalış yapabilirim?
Su olan nerdeyse her ortamda dalış yapabilirsiniz. Yüzme havuzu, deniz yada okyanus, göl, nehir hatta şehir akvaryumlarında bile dalış yapılabilmektedir. Nerelerde dalış yapabileceğiniz ise:
-
Tecrübe seviyeniz
-
Dalış noktasına erişim uygunluğu ve koşullar
-
İlgi alanlarınıza bağlı olarak belirlenmektedir.
Örneğin, PADI Open Water Diver kursunuzu yeni bitirdiyseniz, Antartikada buzların altında dalış yapmak çok iyi bir fikir olmayabilir. Ancak kendinizi limitlemeyin. PADI eğitim sisteminde, adım adım yeni yetkinlikler kazanarak değişik ve zorlayıcı ortamlarda bile dalış yapacak seviyeye gelebilirsiniz. Önemli olan, bahsi geçen ortamda dalış yapabilecek tecrübe ve eğitim seviyesinde olmanız ve bu ortamda size eşlik edecek bir dalış eşiniz (buddy) bulunmasıdır.
Kulaklarım basınca karşı çok duyarlı, bu dalış yapmamın önünde bir engel mi?
Eğer kulak veya sinüslerinizde yapısal bir problem yoksa dalış yapabilirsiniz. Derinlere indikçe suyun kulak zarınıza uyguladığı basıncın yarattığı bir rahatsızlık hissi olabilir ve bu normaldir. İyi haber şu ki, vücudumuz suyun yarattığı bu basıncı kompanse edecek mekanizmalara sahiptir. Tek yapmanız gereken şey bunu uygulamanın doğru tekniğini öğrenmek. Eğer uçakta kulaklarınızda oluşan bu basıncın yarattığı rahatsızlığı bertaraf edebiliyorsanız, çok büyük ihtimalle dalarken de bu problemle kolaylıkla başa çıkabilirsiniz.
Geçmişte kulak problemi, şeker hastalığı, astım, alerji ya da sigara kullanmış olmak dalışın önünde bir engel midir?
Olmayabilir. Kulakları, sinusleri, solunum ve dolaşım sistemini ya da bilinç durumunuzu etkilemiş olan hastalık ve travmaları ciddiye almakla birlikte, böyle bir durumda dalış yapmanın sakıncalı olup olmayacağına sadece bir hekimin karar verebileceğini unutmayın. Doktorunuz, eğer emin değilse, dalış yapıp yapamayacağınıza dair Divers Alert Network (DAN) ya da bir Sualtı uzmanı hekimle konsültasyon yapabilir.
Dalışta en çok karşılaşılan yaralanma ve hastalıklar nelerdir?
Güneş yanığı, deniz tutması ve dehidratasyon (vücudun susuz kalması), ki bunların hepsini önlemenin basit yolları vardır, en sık karşılaşılan problemlerdir. Deniz canlılarıyla temastan dolayı oluşacak yaralanmalarla bazen karşılaşılabilmektedir. Ancak bunları da uygun dalış elbisesi giyerek, dip yapısından mesafeli durarak ve elinizi ayağınızı nereye dokundurduğunuza dikkat ederek engelleyebilirsiniz.
Köpek Balıkları bir tehlike mi?
Hayır. Kaş bölgesinde köpek balığı ya da benzer yırtıcılar bulunmamaktadır.
Dalışla ilgili olarak özellikle kadınların dikkate alması gereken bir şey var mı?
Hamilelik haricinde hayır. Tıp dünyası, dalış ortamının bebek üzerindeki etkisini tam olarak bilmediği için, dünyada kabul gören uygulama, hamile iken ya da hamile olma ihtimaliniz varsa dalış yapmamanızdır. Adet görürken dalış yapmakta herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Ne kadar derine dalıyoruz?
Gerekli eğitim ve tecrübeye sahip olan dalıcılar için sportif scuba dalışının derinlik limiti 40 metredir. Başlangıç seviyesindeki dalıcılar için ise bu limit 18 metredir. Limitler böyle olmakla birlikte su altının birçok güzelliğiyle suyun daha ılıman ve renklerin çok daha canlı olduğu 10-12 metre derinliklerde karşılaşacağınızı da aklınızda bulundurun.
Dalış sırasında havam biterse ne olur?
Dalış ekipmanınızda, tüpünüzde ne kadar hava kaldığını görmenizi sağlayan bir gösterge bulunmaktadır. Bu göstergeyi sık sık kontrol etmeyi öğrenecek ve bunu bir alışkanlık haline getireceksiniz, böylece hiçbir zaman havasız kalmayacaksınız. Ancak, oldu ki bir sebepten dolayı havanız tükendi. O zaman da dalış eşinizle, güvenli bir şekilde yüzeye çıkana kadar hava paylaşabilirsiniz (bu sebeple asla dalış eşimiz olmadan dalış yapmıyoruz). Böyle bir durumda yapabileceğiniz başka şeyler de bulunmakta ve bunları da eğitiminiz sırasında eğitmeninizden öğreneceksiniz.
Klostrofobik hisseder miyim?
İnsanlar genelde sualtının ''yerçekimsizlik'' ortamını çok özgürleştirici bulurlar. Eğer maskeniz sizde bir kapalı kalma duygusu yaratıyorsa, modern tasarımı ve şeffaf çerçeveleri olan yeni tip maskelerden birini deneyebilirsiniz. Eğitiminiz esnasında eğitmeniniz size eğitimin her aşamasında rahat ve güvenli hissetmeniz için yeterli zamanı ve imkanı tanıyacaktır. Rahatsızlık hissettiğiniz her konuyu çekinmeden eğitmeninize sorabilirsiniz.
Hali hazırda sertifikalı bir dalıcıyım, PADI sistemine dahil olmak için ne yapmam lazım?
Başka eğitim organizasyonlarından birinden bir sertifikanız varsa, çoğu durumda bu, bir üst PADI eğitimine katılabilmeniz için yeterli olacaktır. Örneğin, başka bir kurumdan başlangıç seviyesi bir sertifikanız varsa, bir üst seviyedeki eğitim olan PADI Advanced Open Water Diver kursuna katılabilirsiniz. Ancak değişik eğitim sistemleri arasında bir muadiliyet uygulaması yoktur. Eğer dalış eğitimlerinize PADI sisteminde devam etmek istiyorsanız, Nautilus ekibine danışabilirsiniz.
Hala sorularınız mı var?
Nautilus Dalış Merkezi ekibiyle temasa geçiniz.